SAORI,
EL STRUDEL
DE POMI
Dirè: oscia vot che en Trentim no sente boni de far el strudel de pomi? Digo: e alora perchÊ i pu boni te i trovi semper su dai todeschi? O en quele famee che è vegnÚ su co le ricete dele none e dele bisnone (che le era soto i todeschi)?
A ogni modo na rinfrescadina la ghe se vol. Serve (per magnar en quatro): trezento grami de farina, zinquanta grami de zucher, late (no etolitri), nâof, setantazinque grami de buro, sal e ancora en poâ de buro da tegnir en banda, dopo ve spiego perchĂŠ. Poâ en poâ de uva pasĂŹa. Canèla. Scorze de limon. Rum o sgnapa vizini. E ghe se vol, se sa, i pomi. Quanti? Entant portei chi tuti quei che te ghâai⌠Ve digo subit che la vĂ en poâ per le longhe. Ensoma no lâè che podè far el strudel entant che i è drio a magnar el secondo. Ghe se vol el so tempâŚ
Ciapè la farina. E fè ân mucièt co ân bĂšs en mez, tipo vulcano col bus en mez, tipoâŚensoma en mucio de farina col so bus en mèz âcramento. Nel bus buteghe el zucher e ân bicièr de late tepit, lâof (che avrè spacĂ prima), el buro (che avrè fat entepidir nâatimim) e na presa de sal (do dei che tol su el sal e poâ âl lo mola).
Nar che nare. Mover bem le manote. Oio de gombet. Empastar, ancora, empastar. Vara che mi a la to etĂ en fevo anca zinque strudel en de na seraâŚdai oscia, moverse, e su e zò sta pasta fin che la vei mola, lissia, come quele che i dropa per far le pize⌠sĂŹ ma se te te fermi a risponderghe a quel che te ciama sul telefonim ciao fighiâŚdai che no la va bem cosita, nâaltra bela remenada.
Te par che la sia a posto? Bom. Alora meteghe su na pezza e lassala lĂŹ per mezoreta che la polsa. Ti però, zamai te lâavrai capĂŹ co âste ricete che no se pol star mai co le mam en mam, tĂŹ disevo no poi però polsar. Via coi pomi. Quanti? Entant scominzia a lavarli, a sugarli, a torghe via le scorze e âl torsol (co lâagegio che avrè zamai comprĂ per do euri per far le fritele noâŚ). Fete fine. Zò tut (le fètele de pomi) en de na padela dove ghâavè mes prima el buro. Fele rosolar polito. Ho dit rosolar no enfumegar la cosina, no brusarle diaolporco. Feghe far a tuta âsta roba na bela sfritegada. Che vaga su el fum: bom lâodòr ah? Vedrè che dopo se magna con pu gusto.
Te lâhai snasĂ el strudel⌠lâè come se te avessi fat lâamor co âsti pomi de la padela. Dai, che no lâè finia. Zò do cuciarini de rum o de sgnapa. Sfrusss. En poâ de zucher (bastaaaa âcramento che te ghâai la glicemia alta), poâ grata zò le scorze de limon (fermeteee che no lâè el strudel al limon ma de pomi). E adès en poâ de canela en polver. Bom cosita. Che no lâè el strudel ala canela, ma el strudel de pomi oscia.
Ela passada la mezoreta? Bom, tira fora la pasta. Tirela per el lonch e el larch. Meteghe denter quel che tâhai scaldĂ nela padelota en banda (quel co la canela, el zucher, el mister de lâombrelaâŚel rest). E poâ dale bande enrodola tut en modo che vegna fora na roba bislonga che tegna denter pomi e condimenti vari,
Nel forno, nela parte soto del forno (o vot scotarte?) meteghe el buro che tâavevo dit (te lâavevo dit nehâŚ) de tegnir en banda. Poâ denter el giom de pasta. Faghe do tre taieti dal de sora. CosĂŹ no âl sciopa. E bagnelo co ân po de lat. Na spenelada. Poâ taca el forno: zentotanta gradi per na zinquantina de minuti. Daghe nâociada ogni tant. E quando vei fora el so bel sughet de pomi spenèla tut de nof. Magari varda che no âl se taca zoâŚalzelo nâatimim ogni tant.
Ensoma staghe drio al strudel en âsti zinquanta minuti. Lâè nâatimo che âl vaga a farse ciavar. FinĂŹ? Te par che âl sia pront? Tirèlo fora. Spolveradina de zucher a vel. E via che el vaga⌠Cossa beverghe drio? A mi quei che ne sa de pu i me dis: en moscatim zalt. Coca cola, acqua gasada, tè ala pesca? Barea. Meio farse vegnir sĂŠ.