SAORI, I STRABOLI (o STROBOLI)

SEEEQ

Mai capitĂ  de avèrghe de còlp voia de mèter en boca qualcòs de bòm al de fora del disnĂ r, de la colaziòn, de la marenda, dela zena? Ensòma, de zacĂ r do robète dolze e fermarse n’atimo a pilucĂ r, come fussa patatine? Alora provè i “strĂ boli” (o stròboli).
Via con quel che serve per quatro-séi che magna (a seconda se i quatro i magna per séi o se i séi i magna per quatro).
– n’eto de farina
– en quartìn de late
– tre ovi
– en cuciĂ r de sgnapa
– en pizegòt de zucher
– oio per frìzer
Ghe se vol tre quarti d’ora. E alora nar che nare.

Metè en de na scudèla quasi tuta la farina. MisciĂ©la col late. Pian pian, no tut de colp. E dopo denter anca le ciĂ re de of (che avrè dovĂą montĂ r prima, se sa). E zò anca el cuciĂ r de sgnapa (po’ podè anca sugĂ rlo en boca, dopo però). MisciĂ r tut fin che vei fòra na specie de besiamèla. No mĂ ssa slavarìa però, Eco, sta pastèla la vĂ  po’ colĂ da co lorèl o co na broca dal bèch larch (meio ancora sarìa co na siringa de quele che dròpa i pastizèri) nela padèla dove l’oio (o anca el buro se ve piĂ s de pu) zamĂ i el frìtega. Dovè còser i strĂ boli fin che i deventa crocanti. Po’ fĂ©i sgozolĂ r su carta che tira via l’oio o ‘l buro en pu. Na spolveradina de zucher a vel- E via a pilucĂ r. En banda ghe se vol anca en biciĂ©r de moscatèl zĂ lt.
Oscia, me desmenteghevo: come devei vegnir fora sti strĂ boli? Ensoma, che forma dĂ©vei averghe? Disènte che el nome el vei dal todĂ©sch Strauben. Che vol dir ‘nrizĂ i, storti. Vol dir, come per i gròstoi che come i vei fòra va ben. Ognun pol farli a la so maniera. E ala fìn – ocio – oltra al zucher a vel na spenelada de la marmelada che pu ve piĂ s la ghe stĂ  giusta giusta.

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