SAORI, I “MACAGNANI”

filone-di-pane-24

Avè comprĂ  en par de filoni de pam en pĂą perchè doveva vegnir i suoceri, i amizi, quei che dopo ve l’ha dĂ ta sbusa? Nessun problema. Se fĂ  i macagnani. L’è na riceta dela val de Fieme. Dove i filoni i se ciama “Bèchi panzalini” o “sdramèi” o “sdramelòti”. Po’ gh’è anca – che ghe somilia – la “bìna” o el “gramolaa” o ancora el “pan taiĂ ”. Ma ‘ntant nente coi filoni. Quei longhi, se capìs.
Fènte per sei che magna? Alora ve serve:
– En filòn gròs vanzĂ , quindi zamai sech
– Marmelada de mirtilo (de granzòni per capirne)
– mez liter de late
– n’eto de farina bianca
– do ovi
– en cuciar de zucher
– zucher a velo (de quel vanzĂ  dale colombe de Pasqua, ma anca dai pandori de Nadal va ben … se el gh’è ancora)
– en bicierin de sgnapa
– en pel de bicarbonĂ  de calcio

Quant ve narĂ  via per farli sti macagnani? Tre quarti d’ora se tut va ben.

Scominziente? No, perchĂ© se no gavè l’estro giust l’è meio nar en pasticeria e comprarse qualche pastina. Ma entant el filon vecio el resta lì tut mal … e butarlo via saria propri en pecĂ . Via alora a taiĂ r sto filòn. Taièlo su come se taièsse en salĂ m. Fete de do centimetri de spessòr. Po’ bagnè ste fete sol da na banda nel late. No meterle zò tute. Sol da ‘n tochèt. Su l’altra metĂ  dele fete, quele che no avè bagnĂ  col late, ghe metè enveze en strato de marmelada de granzòni. E adès le tachè ensema da le bande bagnad de late e da quele co la marmelada. E adès tut zo ne la pastèla. Quala pastèla? Ve spiego come farla (entant lassè star le fete che le se taca meio). Sbatè – per la pastèla – farina, ovi (senza gussi), zucher e la sgnapa (se no l’avè bevua sora penser) e anca el bicarbonĂ . Sbater, sbater, sbater ben. Come se fusse deventai la centrifuga de na lavatrice. O ‘n guindol per filar la lana…
Eco adès denter nela pastela le fete tacĂ de. E po’ subit nela padela con oio de oliva (extra vergine del Garda quel pu meio) che squasi el fuma. Quando le fete le par de oro. Fora da la padela. Subit su na carta che asorbe l’oio. Sora el zucher a velo. E denter nei piati sti macagnani. Pronti per eser zacadi.
Cossa beverghe drio? En moscatèl, no gh’è dubi.

Questa voce è stata pubblicata in Senza categoria. Contrassegna il permalink.

Lascia un commento