SAORI: “I BASINI ALE VIOLETE”

Lâè squasi primavera. Se pol piam piam molĂ rse fora. E nele campagne, denòr ai murèti, qualche violèta, qualche primula se scominzia a vèderla. E alòra lâè temp de basi tra ennamorai. E anca de âbasĂŹni ale violeteâ. Cossa elo sti basĂŹni? Basi picoi oscia, no ghe se vol la scala per capirlo. Disènte come i basi perugina dai ma fati en modo diverso. E perdepĂš co le violète che zĂ te senti âl profumo prima che âl saòr en boca.
Sta ricèta trentina lâho trovĂ da sul susidiario de le osterie trentine. El lâha fat el Nereo Pederzolli, quel col capelon, ben mès, giornalista del Tg regionale oscia. Quel che va semper drio a robe naturali, nòsse, e anca a vini, magnĂ ri. Ensoma, el Nereo âŚ
Quanti ei quei che voleria tastar sti basĂŹni? Nesuni che dis gnent. Ah no so se ân vanza neh. Poâ no stè robarghei ai altri per piazer. Disente che per quatro-sei che magna ghe se vol alora:
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Nâeto de mandorle
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Na ciara dâòf
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– mez eto de zucher
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En pugnèt de violète de camp (no stè nar da quel che vende fiori dai, che do passi per zercar le violète i fa anca giust ben âŚ)
Ve digo subit che tra preparar el tut e cosinĂ r ghe se vol tre quarti dâora. No stè farli a lâultim minutâŚ
Come se fa? Ciapè le mandorle e tièghe via la scorsa. Anca quela pelesĂŹna en tra mèz. Massa casĂŹn? Scoltème mi: bagnè le mandorle en acqua tèpida ⌠no ho dit de farle lèss sol de bagnarle en ci cin ne lâacqua che no scota cosĂŹ le pelè meio.
NetĂ le mandorle pestèle de brut con qualcos de dur. Deve vegnir fora en gramolĂ gnèch, no tanti tochetĂŹni de mandorle duri. Adès metè le mandorle pestĂ e bem bem en de na scudela granda e lĂŹ denter sbatè ala svelta la ciara dâof butandoghe denter anca el zucher. E via che lâè en bel viazĂ r col frustin ⌠alè che lâè ancora prest. Darghe de brut. Vers la fin zò anca le violete. Quante? Dipende dai vossi gustiâŚbasta che no vegna fòra en pastĂŹz de viole al saoir de mandorla e zucher eâŚanca de ciara dâof.
Quando sta pastèla lâè bela morbida fè su co le vosse manote tante polpete picole. En mèz, co ân dedòt, ghe fè el segn del basĂŹn ⌠disente che en diametro de quatro schei (zentimetri)el podria nar.
Tut su la piastra calda (dovè averla scaldata prima) en forno. E lassè che i vaga, piam piam, no a mili gradi, tipo foch bas,fin quando no i ha ciapĂ en color dorĂ . Zalt oro. En pratica lâè come far i âspumòniâ, quei co la gresta. Ah, per guarnĂŹrli, perchè i faga faziòn, podè tegnirve via qualche violeta. Ma anca na spolveradina de zucher a velo (semper quel vanzĂ dai pandori de NadĂ l …) el ghe stĂ ben come ‘n baso col rossèto de l’amante su le sguanzòte de vos marĂŹ o de ‘l vòs moròs. Sol che dopo … altro che magnar basĂŹni. Me sa che la finirĂŹa malot.

Bom: âsa beverghe drio? Trentino Moscato Rosa el dis el Nereo. E mi no ghe penso gnanca a contradirlo.
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