SAORI: EL “PANMIZ”

 EL “PANMIZ”
Ma oscia, disèlo no, che ve piĂ s de pu nar zo a Arco a tòr tochèti de pizza da sbecolĂ r en straa. CosĂŹ almen no compro pu ciopète ân sta casa. Che butĂ r via el pam lâè propri en pecĂ mortĂ l ⌠Oh, putei, sti ani no se butèva mai via gnent. Al pĂš se ghe deva quel che vanzèva ai cagni, ai oselòti, ai paiti ⌠ma lâera pu fazile che se âl dropès per far canederli e anca ⌠el pan mĂŹz. Eco, ancoi ve digo come se fa el pan mĂŹz. Col pan vecio, quel vanzĂ ensoma. O meio, quel che zamai lâè sech.
Cossa ve serve? Ve digo subit che stavolta dovè nar a ocio. Tant al chilo ensoma. Dipende da come ve pias sto âpanmizâ. Entant droperè de sicure ‘l pan vecio. Poâ late, zucher, do ovi, buro, en poâ de uveta e anca sal. Se fè polito en mezorèta podè magnar el panmiz.
Alòra, ciapè el pan vecio. Taièlo su a dadèti picoi. E metèlo en de na scudelona granda, na ciotola, quel che gavè en cosina che ghe somèa (basta che la sia granda perchĂŠ dovrè laorĂ r anca ancoi de manote, se sa). Eco, denter anca el late. Quant late? Quel che serve per bagnĂ r ben el pan. Che âl se smoia, che el se mòla fora. No far pastròci però. Se no vei fora en minestron che sa de pam e late. Eco se ve par che âl vaga ben (ah, bisogna lasĂ rlo polsĂ r nâatimin neh ⌠el pan no âl se mola fora en do secondi). Alora se ve par che ghe sènte, metè denter anca âl zucher. Anca chi ste atenti a quant: se ve pias le robe dolze dolze ⌠va ben tant. Se ve pias le robe dolze ma no massa ⌠fè voi. Denter anca i do ovi (via come semper i gussi, denter sol i rossi e la ciara), denter anca lâuvèta e apena apena en sfregolĂ r tra le man de sal. Adès alè a âmpastar ⌠misciar bem el tut. Entant scaldè na padèla, rosolèghe denter el buro e poâ zo el pastom che avè fat (col pam, el late, i do ovi, el zucher, lâuveta, e poch sal). Fiama bassa, foc che va pian pian ⌠eco quando vedè che scominzia a farse dele groste picole, voltè subit tut come fè per le fortĂ ie ⌠no brusarlo. Se pol magnarlo sia come dolz e anca frèt. Tanti difati i lo fa enfredĂŹr e poâ i lo mete adiritura en frigo. I dis che lâè bom anca cosita. Ah, sora se pol anca darghe na spolveradina de zucher a vel, semper de quel vanzĂ dai panetoni de Nadal ⌠zerto che zamai sen vizini a Pasqua. Magari ve convei comprarlo nof che âl va ben anca per le colombe o per le drèze âŚ
El se ciama pam mĂŹz, “panmiz” el nome giust (o “panmuez”) perchĂŠ lâè bagnĂ , miz come el pam butĂ nel late ensoma. Miz come ‘n poiĂ t, ma no l’è ‘n poiat embriach o al forno. Quei che sa tut de cosina i dis che vei meio en sta maniera el pam de segale o quel entrech, integrale ensoma.
Cossa beverghe drio? En vinèl bianch che no sia dolz. Meio sech. Come lâera el pan prima. Savrè ben trovarlo dove i lo vende. Soratut savrè quel che ve pias de pu âŚ
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