SAORI, EL CAPUC

capusss

 

No sò se ve ne sè scòrti, ma su le vigne pian pian scominzia a cresser le foie. Pìcole, se sa, ghe se vol temp perchè le deventa grande e ancor de pu perchè sòto buta fora l’ua. E alora stèghe drio a ste cresĂąa. Ogni dì, me racomando. PerchĂ© quando le foie dele vigne le sarĂ  grande asĂ , podrè far el capĂąc (o caponèc o capĂąss). Quel che conta l’è tirĂ r zò sti “pampeni”, ste foie de vigna grande, sane, no sbusĂ e, propri poch prima de meterse a laorar en cosìna. E dopo averle lavĂ e, se sa.

Cossa ghe se vòl per na desìna che magna? (fè la metà per zinque)

– vinti foie grande de vigna

– zinque eti de pĂ m vecio

– oto èti de erbète o bietole (vardè voi le erbète che pu ve piĂ s tegnì pront e anca prezèmol per misciarle)

– zinque eti de formĂ i “spressa” stagionĂ  (da gratĂ r zo)

– zinque ovi

– do eti de buro

– en tòch de Ă i

– n’eto de uèta

– sĂ l e pever

– qualche metro de sogĂ ta (spĂ gh)

Quant ghe meterè per far sta rizèta? En pàr de ore. E alora sùbit a far giràr le manòte.

EntĂ nt ciapè le erbète e – dopo averle lavĂ e ben, taièle zò fine fine ensèma al prezèmol). Po’, en de na padela granda, en qualcos che ghe stĂ ga denter tut, misciè le erbète ai òvi (spĂ cai prima e senza gĂąssi), l’uèta, el pam e ‘l formĂ i gratĂ .

En banda, en de na casseròla, frizè l’Ă i (pestĂ , schizĂ ) nel buro (ocio a no brusarlo el buro). E dopo butèghe zò quel che avè empastĂ  (le erbète e tut el rest). MisciĂ r, misciĂ r, misciĂ r ben che no se tĂ ca zo gnent. Fòch bĂ s. Ancora, ancora. Deve vegnìr for qualcos che no sia na ròba fata tant per far. Bela da veder. Con tut quel che avè fropĂ  ben misciĂ .

Ve pĂ r che ghe sènte? Bom, alora lassè n’atimin che sta pasta la se sfrèda e po’ co le manòte fè de le sort de gnochi a forma de retĂ ngol. Quant grandi? I deve starghe en de na man. E soratĂąt denter na foia de vigna. Eco, metèlo denter sto gnoch ne la foia, adès col spaghèt, co la sogĂ ta, fè come se fĂ  de solit co l’arotolato arosto. Lighè su tut come en salĂ m.

E dopo tĂąti sti gnochi ne la foia i vĂ  messi en de ‘n pentolòn dove avrè prima fat boìr acqua col sĂ l (quant sĂ l? come ve pias).lassè nĂ r per n’orèta, a fòch bĂ s, pian pian. Po’ tirèi fòra, lassèli sfredìr, sughèi. I vĂ  magnĂ i frèdi. Magari taiĂ di a fiète se no gavè la bòca granda. Sòra ghe stĂ  anca en fil de oio del nòs (del Garda se sa). Ah, va ben anca en formĂ i stagionĂ  da gratr zò, ma la “spressa” dele Giudicarie sarìa el massimo.

Cossa beverghe drio? En bon teròldegh rotaliĂ n. Se nò el capĂąc no ‘l se nega subit. E magari el ve stòfega voi enveze, capì come?

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