SAORI, EL “BRAMES”

branes

Spègio spègio de le me brĂ me qualo èlo el dolz pĂą bom del reame? Ma gnanca domandarlo: ‘l brĂ mes. Che i lo fĂ  i ladini. E che … ma spèta che ve spiego ‘ntant cossa che serve per òto che magna: l’è tanta la roba stavolta. (Se sè ‘n quatro che zĂ ca fè la metĂ  de tut …).
– trentazinque dezilitri de lĂ te
– trenta dezilitri de latesèl (‘l trovè al supermercĂ  … ‘l trovè …)
– tre eti de pana fresca
– 70 grami de buro
– mez eto de mèl
– mez eto de farina de segale
– ‘n pòm
– tre fete de pan de segale
– en cuciĂ r de semi de papavero
– en cuciĂ r de ua pĂ ssa
– canèla
– sal
Per far sto dòlz ghe se vòl tre quarti d’ora, pĂą ‘l temp per sfredìrlo, perchè el vĂ  magnĂ  frèt.

Dai che tachèn via demò. Scaldè ‘n de na padèla el late, el latesèl e la pana, e miscièghe denter ‘n po’ ala volta, en tochèt del buro che avè preparĂ  ‘n banda ensèma ala farina segale. No ‘l deve boìr prima che avèghe mes zò anca ‘l mèl, i semi de papavero, l’uèta e ‘n po’ de sal (pèna pèna …). Eco adès misciè, fè boìr, e dopo fè còser el tut (senza che ‘l vaga per sòra) ancora per qualche minut. Oh, entant misciĂ r neh … misciĂ r. Po’ via la padela dal fòch. E preparè (prima magari …) oto piati fondi (quei per la menestra i va ben). E butèghe denter el “brames”. Che sia porzion gualive se no magari qualchedun el ghe n’ha dopo a mĂ l. Spetè n’atimo che no ‘l fĂąma pĂą nei piati. E dopo denter tut nel frigo (no gavè posto? Alora lassèli lì almen per n’orèta, i deve sfredìrse oscia). Quando portè en tĂ ola sto dòlz, taiè prima a dadèti le fete de pan de segale e ‘l pòm (dopo averghe tirĂ  via la scorza, se sa). E fè sfritegĂ r ste robe chi (no quel che se sta sfredĂ ndo nei piati neh) en de na padelota con denter en poch de buro (quel vanzĂ ), canèla e propri en pèl de zucher. Sta roba chì calda la vĂ  pò butĂ da sòra ai vari piati. Po’ basta en cuciar per magnar … co sta bela gròsta tipo crema catalana sora da ròter.
Cossa beverghe drio? Vin sant diaolporco … se no gnanca mèter en tĂ ola i bicièri.

Questa voce è stata pubblicata in Senza categoria. Contrassegna il permalink.

Lascia un commento