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SAORI â LA PEVERADA CO LA LUGANEGA FRESCA TRENTINA
Ocio a no far confusiòm co la âpearĂ â de quei da Borghet en via, ensoma con quei che te dis âci elo ci?â. PerchĂŠ quela â veneta â lâè na salsa per i lessi. Bom, la peverĂ da trentina lâè ân magnĂ r poarèt (cioè el costa poc ma âl dĂ tanta sodisfazion quando se zĂ ca). En pĂš, quando te la magni, te par davera de esser en quei veci fogolĂ ri de na volta. Fòra fa frèt o magari fioca? Se ciava, co la peverada te te scaldi de sicur.
Cossa ve serve? Fente per doi. Se sĂŠ en quater basta far el dopi, se sĂŠ en sei basta tacarghe nâaltra dose: oh, le savè le tabeline o no? Entant scominziè a preparar (semper per doi neh) mez litro de brodo lezèr, quel che se ghe dĂ ai malĂ i per capirne.
Podè dropar el dado. Tegnive a ment però che na volta i dadi no i ghâera. E alora, se volè i veci saòri, dovè far come âsti ani: el brodo col polo o le verdure che trovè ne lâort o anca al mercĂ dai). Tra lâalter el polo e le verdure podè anca magnarli dopo, no se buta via gnent âŚ
Cossa ve serve ancora? Meza zigola de quele bionde (eh sĂŹ miga tute le zigole le ghâĂ i cavei precisi), en spich de ai, oio del nòs (Bas Sarca o Garda alt i pu boni), quatro pugneti de pan gratĂ , du pugnetini (no mĂ ssaâŚ) de grana (padĂ n, trentin o parmigian, quel che ve piĂ s de pu), pever e na bela luganega fresca.
Adès oppelalĂ . Fate l brodo? Lassèlo lĂŹ ân banda. Entant feghe ciapĂ r color a la zigola e lâai (no butarli zò entreghi, se sa, schizèi benâŚ)che buterè denter na parola dove le robe no le se taca zo. E dove avrè zĂ mes en par de cuciari de oio.
Quando ai e zigola i ghe somiglia ale panocie zalde, tirè via lâai e butè denter el pan gratĂ . Stè âtenti che no se brusa tutâŚzò ogni tant en poâ de quel brodo che gavè ân banda. MisciĂ r, misciĂ r, no dovè encantarve a vardar la television…lâè semper le solite rbe che i dĂŹs. Ocio enveze al brodo da meter se serve, misciar, misciar per almen dese minuti.
Deve vegnĂŹr fora na specie de crema ma nò na minestrina. Scominziè adès a meter denter el pever: via che âl vaga. No massa, se no dopo ve ciapa foch anca la dentiera. Denter el formai grana. Misciar. Altro pever se no ve par asĂ . E dopo qualche minut pronti co la luganega. Che la vĂ taiada zo prima a tochetini. Oscia el marĂŹ el sâha fat en panèt co la luganega? Se no ghe nâavè altre sâè propri del gat.
Trovada nâaltra luganega? Alora: ghâè de quei che ghe pias coser la luganega denter ensema ala âcremaâ che stè fasendo. Altri i la sbolenta prima, anca per tirarghe via el grass. Fè come la ve pias de pu. Tastè ogni tant per saver se manca qualcos (no ste dirme che è nĂ zò massa pever perchĂŠ ve lâavevo dit de star su co le recieâŚ). E dopo la peverada podè scominziar zĂ a magnarla.
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