NA RICETA DELA VAL RENDENA

Dopo Pasqua, Pasqueta e “Glorie” del sabo prima compreso, sentì che gh’è ancora posto nel stomèch per qualcòs? Gnente paura. L’è ora de provar el “Spisuculöch”. Cossa elo el Spisuculöch?  L’è na riceta che vei dala Val Rendena. E da quele bande Spisuculöch  vol dir “fĂ t coi dèi, taiĂ  a tòchi”. No avè ancora capì cossa che vei fòra? L’è meio forsi che ve diga cossa serve per quatro che magna (fè el doppi per oto, el triplo per sedese, la metĂ  se sè sol voi doi, ensòma per 44 fè na fila per sei col rest de doi, comunque no l’è gati che vè digo de magnar).

Cossa serve:

– N’eto e mez de farina bianca

– en ròs de òf

– do patate de numer

– vinti grami de buro

– na zìgola

– mez liter de late

– en liter de acqua

– sĂ l quant che basta

– n’eto de formai stagionĂ  gratĂ  zò (meio sarìa la “spressa” dele Giudicarie. I lo ciama cosita sto formĂ i perchè l’è pressĂ . E alora el va ben stagionĂ  almen de sei mesi, tut mal podè dropĂ r anca el trentingrana o altri formĂ i stagionĂ i, gratĂ i zò, se sa).

– bona volontĂ 

– mezorèta de pazienza

 

Via alora che scominzièn. Ah, netĂ rse ben le man prima, vist che se dropa i dedòti…

En de na padèla fè fritegĂ r el buro, la zigola (taiĂ da a tochetini, no entrèga) e le patate (anca queste taiĂ de su a dadòti). Ghe sènte? Zò l’acqua, el sĂ l e fè boìr tut quant. Entant, en banda, fè na pasta co la farina, el ròs de l’of. EmpastĂ r, empastĂ r bem. Ala fin tirè la pasta col matarèl. Che vegna fora na sfòia alta mez centimetro. Eco, adès vei el bèl. Sbreghè su la sfòia en tanti tocheti picoi. Come i vèi i vèi. Coi deì, come v’ho dit prima. E butèi zò dasiguĂ l nela padela (che entant l’è restĂ da sul fòch … no avèvo miga dit de smorzarlo me par). Misciè e cosè per zinque minuti. Prima de tirar via la padela dal foch metèghe denter el late e ‘l formĂ i gratĂ . Cosè ancora per n’atìmin. Eco, quando ve par che ‘l sia pronto (no stè brusarlo per caritĂ ) portè padela e tut en tĂ ola. Metè la padela sora qualcos che no brusa la tovĂ ia demò. E via che nare: bisogna magnar el Spisuculöch quando l’è calt, de pu, quando ancora ‘l scòta la lengua. Cossa beverghe drio? Nosiola (vin bianch) trentin i dìs quei che ne capìs de pĂą de mì.

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