LE FRITELE DE POMI
Ocio che se magnè queste, prima, dovè star nâatimim endrio col rest. Ensoma, le empienĂŹs⌠Ve serve quatro pomi (golden o renète, meio dela Val de Non). Poâ do decilitri e mez de late (gh’avrè qualcos per misurarli, se no fè do bicieri grandi e mez che ve diga), 180 grami de farina bianca, do ovi, zucher, meza bustina de levĂ vanigliĂ , rum (o sgnapa), canèla en polver e sal.
Via alora: butè el lat en de n aterina, denter la farina, el ros dei do ovi (el bianch montèlo en banda), do cuciari de zucher, el levĂ , giust na presa de sal e do cuciari de um (o sgnapa). Laorar bem, mai fermarse, dai che deve vegnir fora âna bela pastèla che la staga a um. Quando ve par che la sia pronta (ocio ai fregoloti: schizarli e empastar de nof se i ghè) buteghe su el bianch dei do ovi che avè montĂ su bem bem (no lâavè fat? Oscia cossa spetè che i ve lo faga altri?). Poâ se fa polsar el tut per na mezoreta. Meio meterghe sora na pezotaâŚsula terina, no che la toca la pastèla.
Entant che la pastèla la polsa voi no podèâŚpolsĂ r. PerchĂŠ ghâavè da tirarghe via la scorsa ai pomi. Via el tòrsol( vardè che i vende per poch quei cosi de fer che ghe somiglia a tubi che taiaâŚzac e fè en de nâatimo). E poâ se taia (per el largh) i pomi fasèndo tante fetine tonde spesse mez centimetro Metè zo le fetine nela pastèla en modo che le se negaâŚensoma come quando fè le cotolete per capirne.
Padela con oio che el se scalda bem (no che el fumaâŚ) entant sul gas. E quando ve par el moment giust (oio calt nehâŚ.ma no che el brusa) buteghe denter le fetine empanae, disente cosita. Quando le se sgionfa e le ciapa en bel color (che no lâè nĂŠ gris, nĂŠ scus, nĂŠ maronâŚper capirne) tirele su co nâarnes coi busi che lâio el vaga zo bas e meèle su na carta che suga su lâòntâŚmagari cambièla ogni tant se no lâè del bao. Na spolverardina de canela e una de zucher a vel. Se se le magna ancor tepideâŚse le magneria tute. Frede comunque le se lassa lo stess âŚ
Mi ghe beveria ensèma vin sant de Toblim (o dele Sarche) o en moscatĂŹn e a ogni modo en vin dolz. No sech âŚ
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