LA PASQUA DE STI ANI

di PAOLA CARLIN
Eâ pena pasĂ la Pasqua e a mi le ricorrenze le me fa sempre vegnir en ment de quando ero piciola e spensierada. Questâan lâho pasada en modo en pò strano e diversa dal solit: en giro per i palazeti de Pèrzen, Egna e Bolzan a compagnar me fiòl pĂš piciol a zugar a hockey sul giaz che lâha fat en torneo internazionale durĂ quatro dĂŹ. Na stracada per mi, ma per i fioi se fa questo e altro.
Quando ero piciola mi envezi le robe le era tute pĂš semplizi e probabilmente èren anca pĂš sereni. Me ricordo che la domenega dele Palme molaven lĂŹ el capòt e meteven o na giaca pĂš lizera o se eren bòci la maia de lana âda meter soraâ. No importava se le palme le vegniva en marz o en april, se la temperatura lâera soto zero o vinti gradi alâombra ⌠Se molava el capòt e basta! I dis che adès no ghè pĂš le meze stagion, o lâè fret o lâè calt; de sicur quando ero piciola mi le ghâera ancora e le palme voleva dir che lâera ora de cambiar stagion (ve ricordè anca voi che na volta ghâera la primavera?)
El dĂŹ de Pasqua neven a Messa e me mama la ghe tegniva che nèssen vestidi âdele festeâ; no lâè come adès che vago en giro vestida come na sdrogia tut lâan. Cantavo nel coro dela Ciesa, anca se no capiso come fevo visto che son sempre stada stonada come na campana.
Dopo Messa me mama la feva en bon disnar, come quel de tute le altre domeneghe peraltro. No me ricordo de aver mai magnĂ cavreti o agnei (pòre bestie, lasantele crescer en cit prima de magnarle). E ghâera de sicur na bona torta.
Me mama no la ne comprava mai lâof de Pasqua perchĂŠ la ne diseva che âl costava massa e che lâera soldi trati via. Però la ne comprava sempre na steca de ciocolata gigante, una per un (eren en trei): mi la volevo sempre fondente. Che magnade de ciocolata ne feven! ChissĂ perchĂŠ, ma gnanca mi gâho mai comprĂ lâof de Pasqua ai me fioi e ho portĂ avanti la tradizion dela steca de ciocolata gigante âŚ
El pomerigio se neva a zugar zo per i spiazi , oviamente dopo eserne cambiadi i vestidi dele feste. Me par de ricordar che no âl pioveva mai de Pasqua e de Pasqueta na volta âŚ
El dĂŹ de Pasqueta ghâera la tradizion de tirarghe ai òvi. Noi gaveven le galine e per en par de stimane prima de Pasqua a me casa no se podeva magnar òvi perchĂŠ i serviva per quel dĂŹ. I feven sodi e per farli deventar bei scuri e coloradi no se usava le sporcarie de coloranti che ghâè adès, ma se meteva nelâacqua de cottura le scorze dele zigole. PĂš te ghe ân metevi e pĂš scuri i deventava.
Se tegniva da parte anca tante monede da zinquanta lire. Si, sol quele, le altre no le neva ben; le era dela misura e del peso giust, secondo mi i lâaveva fate aposta per tirarghe ai òvi. Le feven boir per no so quant per disinfetarle, perchĂŠ poâ i òvi anca se mezi desfadi sei magnava oviamente.
Bon, tut pronto ⌠ òvi sodi fredi e bei scuri e le zinquanta lire bele lustre âŚ
Dopo disnar se neva sula teraza; se meteva lâòf vizin al mur ma no pogiĂ se no lâera masa fazil ciaparlo, se decideva la distanza da tegnir e a turno se ghe tirava la moneda a lâòf. Ghera na tecnica per tegnir e lanciar le zinquanta lire. Se te ciapavi lâòf la moneda la doveva entrar e restar dentro; chi che ghe riusciva el se tegniva lâòf e el se lo magnava.
Me papĂ lâera bravissimo e pò doveven aiutarghe a magnar i òvi vinti se no ghe neva su el colesterolo. Coi ani sen deventadi bravini anca noi bòci e qualchedâun en ciapaven.
Che bel che lâera, se pasava en par de ore a zugar ensieme genitori e fioi, e quante risade. Bei tempi, so che en qualche paes i ha mantegnĂš ancora sta tradizion.
Ormai per questâan lâei nada, ma chissĂ che la prossima Pasqueta no ghe tirante anca noi ai òvi (zerto che con la mira che gò ⌠)
Però me ven en dubbio: i òvi podo comprarli, le zigole per le scorze anca, ma⌠LE ZINQUANTA LIRE EN DO VAGO A TORLE ???
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