LA CARNE SALADA

SAORI, LA CARNE SALADA
 L’è questi i dĂŹ giusti per mèterla viaÂ: bisoin preparar prima quel che ghe vol. Entant la carne, se sa. Fèsa de manz. Volè no restĂ r senza sul pu bel? ComprĂŠne do chili valĂ . Ghe vĂ tirĂ via gras e altre batĂ rie: sol carne magra empicada deve restar.
Poâ dovè averghe lĂŹ davanti ale manote zento grami de sal gross, oto foie de alòr, zinque bache de zinever, sei spichi de ai, vinti grani de pever e anca en ramèt (fènte doi) de rosmarin. Adès scominzien: taiè la fesa con en cortèl che taia che ghâabia el fil, ensoma che no sia sdentĂ , la carne en tre tochi grossi. Ho dit trei: no a fetine, quele se le fa dopo⌠no massa prèssa.
TaiĂ la fesa? Bom adès svoltolèla en mez a sal, alor, pever, Ă i, tute le robe che vâavevo dit de tegnirve a man. El pever e le bache de zinever le vĂ schizae. Con cossa? Oscia, coi dedoti se no ghâavè en martel, en schizapever, ensoma i va schizai. Ve par de aver misciĂ ben tut? AvrĂ la ciapĂ dal sal e dal pever e dal zinèver e da lâĂ i sta carne? Me sa de no⌠dai nâaltra bela svoltolada se no lâè del bao.
Ades zò tut ne le so Ă nfore de tera cota, quele che na volta se ciamèva pitĂ ri. No ghâavè i pitĂ ri? Va bem anca en vaso de fiori vot, ma serèghe el bus enfont demò. E comunque ghe se vol en bel quercio (oscia devo comprarvel mi? NĂŠ zò a lâAgraria a veder se i ghâĂ qualcos de le misure che ve serce). Quel che conta lâè meterghe poâ i so bei pesi al de sòra. E po’ scònder tut en ‘de’n posto al strof. No ne l’armĂ r de la camera. El garage? Si va bem dai… per stavolta.
Ghâavrè en cĂ qualcos che pesa de fer e che âl staga sul quercio. No? Alora stè li dĂŹ e not co la man de sora a schizar, che ve diga. PerchĂŠ serve âsta pressiom? PerchĂŠ cosĂŹ la carne la perde lâacqua e entant la ciapa i saori de le erbe, del pèver del rest che ghâavè butĂ adòs no? No perchĂŠ secondo voi la carne salada la se sala da sola? Oh, darghe n’ociada giusta tuti i dĂŹ, tuti i dĂŹ. Me racomando.
Almen tre âstimane. Che po’, quando l’è zamai pronta, te la tai fina fina se te la magni cruda e sol en po’ pu grossa se ‘l so destĂŹm l’è la padèla. Robe da no dir perchĂŠ me nona la me diseva de non dir en piaza el so segreto per far la carne salada come se deve⌠ma sĂŹ ve âl digo valĂ , basta che no ghe âl diseghe a tuti neh.
Alora per far la carne salada bona che pu bona no se pol? Te ciapi la fetina, te la giri apena apena ne lâoio da na banda e da lâaltra e dopo su subit sula padela calda (senza gnent neh) basta na scotada da na banda e da lâaltra. E via subit sul piat ensema ai so fasoi (o senza se ai vossi no i ghe piasâŚ).
Cossa bĂŠverghe drio? En bicier (anca doi, anca trei dai, se ciava… ‘cramento, tanto no se more sani) de quel bòm: âna bela sciavèta. No la bira, barea. Acqua sol per i boci.
Se te vai su a Tem, a Cologna ‘pena sora Riva (ma anca al Belveder de VarignĂ m poch fora da Arco) te trovi quela bona, zĂ messa via come se deve e cota giusta. Ma se te la meti via tĂŹ caro mio ghè de pu sodisfaziom Perchè i lo sa tuti che quando te te rangi po’ te ghe disi ai altri “Senti che bona l’ho ‘pena tirada fora savendo che te vegnivi propri ti”
Â
Questa voce è stata pubblicata in
Senza categoria. Contrassegna il
permalink.