EL SALAM DE CIOCOLATA

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Gh’avè scatole de biscoti ancora mèze avèrte da prima de NadĂ l? Gh’è tochèti de biscòti vanzĂ i che nesĂąni vol tòr su a colaziòn? Alòra è ‘rivĂ  el moment de far el salĂ m de ciocolata. No gh’avè vanzaròti de sto tipo? Nè a comprarli i biscoti : va bèn quei sèchi, no per capirne i Ringo, o quei mòì, co la crema …

Per quatro che magna (tuti nela stessa maniera, no quatro slapazuchi) ghe se vòl: do ròssi de òf (butè via la ciĂ ra), quatro cuciĂ ri de zĂącher, n’eto de buro, tre cuciĂ ri de cacao amĂ r. en bicierìn de sgnapa (o de rĂąm), do eti de quei biscoti sèchi che ve disèvo.

Bòn. Zò nel piĂ t alt e larch i do ròssi de of. Zò anca el zucher (doi dei quatro cuciĂ ri). E come semper  via co le manòte, menĂ r el mestol, meio el piron, che vegna fòra na bela crema. En banda entant avrè zĂ  colĂ  (no farlo fritegĂ r, .no dovè miga còser gnente neh …) el buro e spacĂ  sĂą a tochetini (picoi, no tochi grandi) i biscoti. Eco, alora denter nela crema el buro colĂ , i altri do cuciĂ ri de buro, el cacao, la sgnapa (o el rum. Po’ quando tut s’è msciĂ  bem, denter anca i biscoti. E n’altra bela svoltolada. Che ghe sia ensoma mĂ cie bianche de biscoti en po’ dapertut.

Eco, adès fora la carta olìata (che no vol dir con su l’oio … l’è quela trasparente che i vende dapertut). En mèz tuta sta pasta de biscoti, ovi, zucher, cacao e tut el rest. E fe sĂą tut come se dovèsse encartar na caramela grossa. Co le so bele reciòte dale bande. Tut nel frigo almèn per n’oreta. Che el deventa dur (no ocor congelarlo neh). E po’ via col cortèl a taiĂ r zò le fete de sto salam dolz.

Cossa beverghe drio? Moscato del nòs. Ma anche spumantini, bolicine, meio vin bianch sech, no dòlz (che no se tĂ ca al dolz). Ah, el salam de ciocolata no ‘l va mès ne le ciopète. Me racomando … lì ghe vĂ  el salĂ m vero, la bondola, altre robe.

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